جای خالی اخلاق در پژوهش

به گزارش مجله سلو بلاگ، اولین کارگاه سراسری اخلاق در پژوهش: فاز اول: اصول کار با حیوانات آزمایشگاهی از سوی کمیتۀ اخلاق در پژوهش دانشگاه علامه طباطبائی و با همکاری کمیتۀ ملی اخلاق در پژوهش های زیست پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در دانشگاه علامه طباطبائی برگزار گردید.

جای خالی اخلاق در پژوهش

به گزارش خبرنگاران، علومی یزدی، معاون پژوهشی دانشگاه علامه طباطبایی در این نشست گفت: دانشگاه علامه طباطبایی چندی است که به قافلۀ اخلاق در پژوهش پیوسته است و به عنوان یک دانشگاه علوم انسانی و اجتماعی (هرچند ممکن است خیلی از موضوعات مربوط به کمیتۀ اخلاق در پژوهش به طور خاص به همۀ شاخه های علوم انسانی و اجتماعی مربوط نگردد) اما به دلیل اینکه در بسیاری از رشته هایی که در این دانشگاه تدریس و تحقیق راجع به آن ها صورت می گیرد، سوژه های انسانی و حیوانی مورد آزمایش و آنالیز قرار می گیرند به عنوان یک وظیفه و به عنوان یک پیش فرض لازم، دانشگاه ضرورت دید که با تشکیل کمیتۀ اخلاق پژوهشی این استانداردها و ضوابط اخلاقی پژوهش را به طور عام و به طور خاص در ارتباط با سوژه های انسانی و حیوانی رعایت کند و گام دیگری را در جهت استاندارد کردن پژوهش های دانشگاهی بردارد.

او ادامه داد: جامعۀ ما هم به اخلاق و هم به پژوهش احتیاج دارد. در این تردیدی نداریم که جامعۀ ما از بی اخلاقی و بداخلاقی در همۀ زمینه ها رنج می برد. از بداخلاقی های صحنه های سیاسی، صحنه های اجتماعی، فضای مجازی، رفتارهای شخصی، اخلاق واقعاً در صحنه اجتماع حاضر نیست. درحالی که در یک جامعۀ دینی و مبتنی بر آموزه های دینی هستیم، متأسفانه در این جامعه اخلاق در اکثر موارد غایب همیشگی است و این غیبت به صحنه های پژوهش نیز تسری پیدا نموده است.

علومی یزدی گفت: پژوهش یک هدف مقدس است و به عنوان وسیله ای برای کشف ناشناخته ها، پاسخگویی به احتیاجهای جامعه، ارتقای سطح علم و دانش، جابه جایی مرزهای دانش، (این ها اهداف پژوهش هست) مورد، استفاده قرار می گیرد اما در این صحنه ها هم متأسفانه اخلاق غالباً غایب است.

وی اضافه کرد: غیبت اخلاق در پژوهش را از مقاله های جعلی، نقل قول های بدون ذکر منبع، کپی برداری ها در همۀ زمینه ها در مقاله ها، در رسانه ها و در خاتمه نامه ها تا آزمودن سوژه های انسانی و حیوانی می توان دید.

معاون پژوهشی دانشگاه تأکید کرد: گاهی اوقات یک پژوهشگر برای اینکه یک پژوهش ناب ارائه دهد، ممکن است تمام موازین اخلاقی را در برخورد با سوژۀ انسانی که مورد پژوهش است را بشکند. یا زمانی که می خواهد در خصوص یک پدیدۀ اجتماعی صحبت کند یا یک پدیدۀ اجتماعی را تجزیه و تحلیل کند، آنجا هم مرزهای اخلاقی را و آن بایدهایی که باید رعایت گردد و بایسته هایی که باید حفظ گردد را هم می شکند. این عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی اظهار کرد: حریم خصوصی شکسته می گردد، پژوهشگر سعی می نماید در ساختارهای درونی ذهن و لایه های پنهان ورود پیدا کند و این لایه های پنهان را به طور غیراخلاقی افشا کند و این ها اتفاقاتی هست که نباید رخ دهد.

او اعلام نمود: کارنمودهای کمیتۀ اخلاق در پژوهش به طور عام و به طور خاص بسیار برای اخلاقمند کردن پژوهش اهمیت دارد. اگر پژوهش اخلاقی نباشد، پژوهش به هدف خود نرسیده است. چون اهداف این پژوهش ها ارتقای سطح انسانیت، فهم، شعور و بالا بردن ظرفیت های ذهنی ما است. دکتر علومی یزدی یادآور شد: در این جهت حتماً باید اخلاق مورد حمایت قرار گیرد. موضوعی هم که امروز در این کارگاه با یاری دکتر نوربخش به بحث گذاشته خواهد شد که شیوه کار با حیوانات در آزمایشگاه ها، مشاهدات و تحقیقات پژوهشی است که آن هم بسیار دارای اهمیت است.

وی در ادامه گفت: اگر ما انسان ها برای پیشبرد پژوهش های خود، گاهی سراغ سوژه های حیوانی هم می رویم باید با رعایت حد و حدود برویم. ضرورت اقتضا می نماید که گاهی یک حیوان، کالبدشکافی گردد یا در جهت آزمایش ها به نحوی به کار گرفته گردد، ولی این ها همه باید با حفظ حدودی باشد که آن زیان ها و خسارات را به حداقل برساند.

معاون پژوهشی دانشگاه علامه طباطبایی اظهار کرد: فکر می کنم این نخستین کارگاهی هست که ما در زمینه اخلاق در پژوهش در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار می کنیم. دکتر خورسندی و دکتر صفایی به طور خاص روی این موضوع در دانشگاه علامه طباطبایی تمرکز نموده اند. برنامه های دیگری هم انشاالله در آینده خواهیم داشت. ما به دنبال این کارگاه، کارگاه عملی این موضوع را برگزار خواهیم کرد و بعد هم برای برگزاری مدرسۀ تابستانی اخلاق در پژوهش برنامه ریزی نموده ایم.

namasho.com: نماشو: آگهی رایگان، رپورتاژ خبری، طراحی سایت، سئو و بهینه سازی وبسایت

picosho.ir: پیکوشو: مجله عکس و گرافیک

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 27 آبان 1400 بروزرسانی: 27 آبان 1400 گردآورنده: sloblag.com شناسه مطلب: 4712

به "جای خالی اخلاق در پژوهش" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جای خالی اخلاق در پژوهش"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید